Egy fillér kártérítést sem kapott az Olaszliszkán meggyilkolt férfi családja

Szeretlek Magyarország

Kikapcs / Szeretlek Magyarország 3 megtekintés

2-6
Több mint 10 éve történt az olaszliszkai tragédia. A későbbi áldozat, Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves kislány és amikor a férfi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak és agyonverték. A pedagógust két kislánya szeme láttára gyilkolták meg.

1

A bíróság 46 millió forintos kártérítést ítélt meg a háromgyerekes férfi családjának,

Az ügyben a jogerős ítélet 2009-ben született meg, ­2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság: 46 millió forintot ítéltek meg Szögi Lajos özvegyének és három gyerekének.

Ám ez az összeg csak papíron létezik, valójában a férfi családja semmit sem kapott.

Hogy miért? Nagyon egyszerű oka van: a jelenlegi törvények szerint amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból elsőként a nyomozás és a per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következik az áldozatok kártérítése. Ráadásul az olaszliszkai elkövetőknek nincs semmije. Ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból sem jut semmi a sértetteknek.

“Hiába kapták meg papíron a sok pénzt, semmi se jutott belőle nekik. Pedig nagy szükség lett volna a pénzre: Lajos özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak, a legnagyobb lány már akkor egyetemre járt, a középső később orvosnak tanult, a legkisebb most középiskolás”

– mondta a Blikknek dr. Helme­czy László, a család jogi képviselője.

A családot jelenleg egy alapítvány támogatja hónapról hónapra, és a mai napig nem tudták feldolgozni a tragédiát. Eközben Szögi Lajos gyilkosai közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket.

A Blikk azt írja, hasonlóképpen Marian Cozma apja is hasonló helyzetben van. Neki annak idején 200 millió forintot ítéltek meg, mégis szegénységben él, és nem sok reménye van arra, hogy a kártérítés valaha is megérkezzen.

Képek: Wikipédia / YouTube

Kattints a hirdetés alatti gombra a teljes cikk elolvasásához!


Kommentek